Luokat
Soita nyt! 0700 03445
Puhelun hinta: 3,58€/min + pvm
 
Tarjous korttimaksu 0100 86610
 
 
Tarvitsetko apua? info@astraltv.fi
Spiritualismi

Noidat ja noitarummut – Muinaiset tietäjät

Lapissa noitia on kutsuttu nimellä shamaani. Shamaanit olivat tietäjiä, joilla oli erityisiä voimia. He osaavat parantaa ja ennustaa tulevaa. Shamaanit kommunikoivat jumalten ja henkien kanssa. He tuntevat myös tuonpuoleisen, johon kuolleet menivät. Shamaanit toimittivat viestejä ihmisten, jumalten ja kuolleiden välillä, he toimivat asioitten välittäjinä eri maailmojen välillä.

Jotta shamaani voi puhua henkien ja jumalien kanssa shamaanin piti vajota transsiin. Transsissa shamaani oli kuin unessa, jossakin toisessa ulottuvuudessa. Ollessaan matkalla toisessa maailmassa, shamaani sai jumalilta neuvoja ja ohjeita. Neuvot hän antoi kysyjälle, jotta kysyjä osasi tehdä oikeita ratkaisuja.
 
Shamaani matkalla shamaani käytti avukseen shamaani rumpua. Rumpu oli yleensä soikean muotoinen ja sen reunat tehtiin puusta. Puisen kehikon päälle venytettiin poron nahkaa rummun kalvoksi.

Suomalaisissa ja muissa pohjoisimman Lapin rummuissa on kolmijakoinen maailmankuva. Rumpukalvo oli jaettu kolmeen eri tasoon.

Noidat ja noitarummut

Usein rummun keskellä oli aurinkoa kuvaava nelikulmainen kuvio. Auringon yläpuolella olevat kuviot olivat lappilaisten jumalia. Auringon alapuolella olevat kuviot puolestaan esittivät ihmisten ja eläinten elämää. rumpujen kuvioissa voi olla myös kolme tasoa. Ylin taso kuvaa jumalia, keskimmäinen taso ihmisiä ja eläimiä sekä alin taso manalaa, kuolleita ihmisiä.
 
Ylinen: Jumalten ja valoisien henkien maailma
Keskinen: Maallisen maailman henkinen puoli
Alinen: Esi-isien, voimaeläinten ja tuonelan jumalien maailma
 
Uudemmissa rummuissa henkimaailman tilalle alkoi tulla enemmän arkielämään viittaavia asioita. Rummusta löytyikin kartta: Norja, Ruotsi ja Suomi kuvattuna. Rummusta löytyi poroja, kirkko, kyläläisiä ja maallisia symboleita.  rummulla saattoi ennustaa tulevaa ja transsimatkan sijaan selvittää rumpukalvolla hyppivällä metallisella tai luisella arvalla, missä päin porot vaeltavat tai kenen luo pappi on tulossa.
 
Rummun sisäpuoli oli salainen, mystinen puoli ja  vain shamaania varten. Siellä voi olla kuvattuna henkiä ja siellä voi olla hengiltä saatuja lahjoja.
 
Muinaiset tietäjät

Shamaani rummutti rumpua usein poron luusta tehdyllä vasaralla. Samalla hän saattoi myös laulaa saamelaisten laulua eli joikua. Rummuttaessaan hän pääsi matkalle jumalien ja henkien maailmoihin. Shamaani osasi myös katsoa tulevaisuuteen. Hän laittoi korvan lähelle rumpua ja kuunteli sen puhetta. Shamaani saattoi ennustaa myös rummun kuvioiden avulla. Ensin rummun päälle laitettiin messingistä tai poron sarvesta tehty rengas, jota nimitettiin árvaksi. Sitten shamaani takoi rumpua vasarallaan ja arpa liikkui rummun päällä. Arpa pysähtyi jonkun kuvion päälle ja siitä shamaani osasi ennustaa.
 
Shamaanien jälkeläisiä elää Lapissa edelleen ja Muoniossa pidetään shamaanien SM-kisoja. Myös shamaanirumpuja tehdään ja käytetään edelleen. Shamaanirummun valmistusta opetetaan erilaisilla kursseilla. Rummusta tulee shamaanirumpu kuitenkin vasta sen jälkeen, kun se on vihitty. Vihkimisessä noudatetaan tarkasti vanhoja tapoja.
 
Jos aihe kiinnostaa, niin soita ja kerron sinulle mielellään lisää!   

MARJAANA
 
 
Suomen parhaat näkijät ovat tavoitettavissa ja tekevät tulkintoja puhelimitse 24/7.
0700 03445
Puhelun hinta: 3,58€/min + pvm
Anne Virpikari
Alanumero:
 
Osmo Pollari
Alanumero:
 
Ulpu
Alanumero:
 
Niitta
Alanumero:
 
Johanna Karpov
Alanumero:
 
Taika
Alanumero: